HPC RIVR logo

Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastruktur – HPC RIVR

Institut informacijskih znanosti (IZUM) je javni zavod s poslanstvom razvoja in upravljanja infrastrukture IKT za raziskovalne in izobraževalne institucije. Ponuja storitve IKT za potrebe znanosti in raziskovanja v Sloveniji in širši regiji, vključno z razvojem in delovanjem knjižničnih informacijskih sistemov, združevanjem informacijskih sistemov, informacijskimi bazami podatkov o raziskovalni dejavnosti in publikacijah ter virih odprte znanosti. Svoja prizadevanja na področju raziskovanja in razvoja v regiji dodatno razvija, ukvarja pa se tudi z izobraževalno dejavnostjo. Ima več kot 100 zaposlenih, sodoben računalniški center, predavalnice in klicni center za podporo uporabnikom, poleg tega pa tudi dolgoletno tradicijo visoke dosegljivosti storitev IKT v regiji, zato predstavlja pomembno vozlišče v nacionalni skupnosti HPC.

Projekt

Nadgradnja nacionalnih raziskovalnih infrastrukturHPC RIVR je namenjen vzpostavitvi nacionalnega superračunalniškega centra z glavnim ciljem krepitve nacionalnih visokozmogljivih računskih kapacitet za potrebe slovenskega raziskovalno-inovacijskega in gospodarskega prostora. Projekt financirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike 2014–2020. Implementacija projekta bo občutno pripomogla k izpolnitvi ciljev Deklaracije za sodelovanje na področju visoko zmogljivega računalništva (Skupno podjetje EuroHPC). S podpisom Deklaracije se je Slovenija zavezala k vzpostavljanju integrirane in dostopne visoko zmogljive računalniške infrastrukture.

Skupaj z Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije (ARNES) je IZUM povezal slovensko skupnost HPC in HPDA v Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje SLING. Kot del projekta HPC RIVR in v sodelovanju s Fakulteto za informacijske študije Novo mestoje IZUM postal glavna gostiteljska lokacija za novi superračunalnik na petaravni v Sloveniji, ki ga koordinira Univerza v Mariboru.

Podpis Gostiteljske pogodbe EuroHPC med Skupnim podjetjem za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (EuroHPC JU), Evropsko komisijo in osmimi izbranimi ustanovami, vključno z IZUM-om

agreemnet

VEGA

Superračunalnik VEGA bo povečal računalniške zmogljivosti v Sloveniji in celotni Evropi. Pomagal bo evropskim raziskovalcem in uporabnikom iz javnega ter industrijskega sektorja ne glede na to, kje v Evropi se nahajajo. Sistem Vega bo gonilna sila inovacije, ki bo pomagala Evropi v globalnem tekmovanju na strateških področjih, kot so umetna inteligenca, napredna podatkovna analitika (HPDA), personalizirana medicina, bioinženiring, boj proti podnebnim spremembam ter razvoj zdravil in novih materialov."

Dobavitelj superračunalnika VEGA bo podjetje Atos, temeljil pa bo na superračunalniku BullSequana XH2000 in bo postavljen v podatkovnem centru IZUM-a v Mariboru, Slovenija.

BullSequana XH2000
  • Trajna zmogljivost: 6,8 petaflops;
  • Najvišja zmogljivost: 10,1 petaflops;
  • Računske particije: particija CPU: 960 vozlišč, 256 GB pomnilnika/vozlišče, 20 % vozlišč s podvojenim pomnilnikom, HDR100 in particija GPU: 60 vozlišč, HDR200;
  • Centralna procesna enota (CPU): 122.800 jeder, 1920 procesorjev, AMD Epyc 7H12;
  • Grafična procesna enota (GPU): 240 kartic Nvidia A100;
  • Pomnilniške kapacitete: visokozmogljivi NVMe sistem Lustre (1 PB), sistem Ceph z veliko kapaciteto (23 PB);
  • Uporaba: tradicionalne računske obdelave, umetna inteligenca, masovni podatki/HPDA, obdelava obsežnih podatkov;
  • Ostale podrobnosti: visoka pasovna širina za prenos podatkov drugih državnih in mednarodnih računalniških centrov (do 500 Gbit/s). Prepustnost obdelave podatkov 400 GB/s z visokozmogljivim pomnilnikom in 200 GB/s s pomnikom z veliko kapaciteto.

Povezave